Taloyhtiön talkoot

Talkoot ovat melko lailla suomalaisuuden ytimessä. Niissä koko yhteisö pääsee tekemään yhdessä ja se hiokin taloyhtiön asukkaita tehokkaasti yhteen ja luo hyvää yhteishenkeä. Taloyhtiöllä on käytettävänään jopa parikin kymmentä tekevää käsiparia, joten yhdessä on mahdollista saada aikaan paljon myös vähän isompiakin projekteja.

Ideana talkoissa on luonnollisesti vapaaehtoistyö. Suomalaiseen talkooperinteeseen kuuluu se, että palkaksi saa aterian ja hyvää mieltä. Monesti talkoolainen pääsee myös nauttimaan työnsä hedelmistä, sillä talkoovoimin laitetaan pystyyn vaikkapa kylän yhteinen tanssilava tai taloyhtiön yhteinen grilli.

Miksi järjestää talkoot?

Talkoot ovat tuttu näky erityisesti rivitaloyhtiöissä, joissa pihamaata onkin melkoisesti. Syksyllä riittää haravoitavaa ja keväällä yleensä tulee siistiä pihoja talven jäljiltä. Toisinaan nämä työt voidaan teetättää talonmiehellä tai huoltoyhtiöllä, mutta nämä ovat luonnollisesti maksullisia palveluita. Ja mitä isompi pinta-ala on, sitä kalliimmaksi homma tulee – pahimmassa tapauksessa joudutaan palkkaamaan jopa useamman työmiehen osasto.

Talkoovoimin tehtynä työ tulee halvemmaksi ja todennäköisesti käy nopeammin. Talkootyössä on myös se hyvä puoli, että se on yleishyödyllistä, eli verottajaa eivät pihatalkoot lähtökohtaisesti kiinnosta. Kun talkoot järjestää vaikkapa kaksi kertaa vuodessa, hoituvat pihapiirin isommat operaatiot kerralla kuntoon. Näin sinulle jaa asukkaana enemmän aikaa rentoutumiseen. Voit esimerkiksi suunnata osoitteeseen https://nitrocasino-online.com ja viettää aikaa jännittävien kolikkopelien parissa, kun tiedät että piha on laitettu kuntoon tulevaa kesää ajatellen.

Miten talkoot kannattaa järjestää?

Pihatalkoiden järjestäminen vaatii asukastoimikunnalta selkeän päätöksen. Ennen kaikkea täytyy budjetoida, paljonko talkoolaisten syömisiin ja juomisiin laitetaan rahaa ja pitääkö tilata esimerkiksi roskalava lehdille. Toisekseen tulee päättää yhdessä, miten osallistetaan kaikki taloyhtiön jäsenet: saavatko esimerkiksi seniorit vapautuksen ja saako joku ostaa itsensä vapaaksi talkootyöstä, jos ei halua tai pysty osallistumaan.

Tämän jälkeen kannattaa tehdä ihan perinteinen lista siitä, mitä kaikkea talkoopäivänä tulee saada aikaiseksi ja kenen vastuulla mikäkin homma on. Jos talkoopäivänä on tarkoitus käyttää moottoroituja työkaluja, kannattaa niiden kunto tarkistaa etukäteen ja tarvittaessa huoltaa. Ruokapuolesta vastaavien tulee selvittää ennen kauppaan lähtöä kaikkien osallistujien mahdolliset erityisruokavaliot ja se, lähettääkö kauppa laskun taloyhtiölle vai hakevatko kaupassa kävijät korvauksia jälkikäteen.