Asukasyhdistys toimii – blogi

Tervetuloa blogiin

Jokaisessa asukasyhdistyksessä päätetään oman alueen mahdollisesta kehittämisestä, otetaan vastaan monenlaisia ideoita, tehdään talkootyötä ja tutustutaan oman alueen ihmisiin. Suomessa toimii monia asukasyhdistyksiä niin pienillä kuin isommillakin paikkakunnilla. Miten asukasyhdistyksiä perustetaan ja kuka voi liittyä niihin jäseneksi? Lue asiasta enemmän asiaan pureutuvasta blogistamme.

Asukasyhdistystä johtaa hallitus puheenjohtajineen, varapuheenjohtajineen ja sihteereineen. Minkälaisia asioita yhdistyksen kokouksessa käsitellään, miten tulevat päätökset syntyvät, ja voiko yksittäinen jäsen vaikuttaa niihin? Lue ja tutustu lisää blogissamme.

Asukasyhdistyksen voi Suomessa perustaa, kun osallistujina on vähintään kolme yli 15-vuotiasta jäsentä. Asukasyhdistyksen tulevista tavoitteista ja ideoista on hyvä keskustella etukäteen ja muistaa, että uusia kehityskelpoisia ideoita syntyy aina matkan varrella lisää. Mitä muuta yhdistyksen perustamisessa tarvitaan? Tutustu blogiimme, me kerromme lisää.

Toiminta asukasyhdistyksissä

Asukasyhdistykset tekevät tarvittaessa tiivistä yhteistyötä paikallisten toimijoiden ja viranomaisten kanssa. Myyjäisillä, kirpputoritoiminnalla ja talkoilla yhdistys saa varoja oman alueen yleishyödyllisen toiminnan rahoittamiseen. Yhdistys voi vaikkapa kunnostaa vanhan lenkkipolun tai urheilukentän, rakentaa rantasaunan ja ajaa eteenpäin alueen seniori-ikäisten ja lasten oikeuksia ja heille suunnattuja palveluita. Asukasyhdistys voi myös virallisesti omistaa sekä hallita erilaista kiinteää ja irtainta omaisuutta, jota yhdistyksen toiminnassa tullaan hyödyntämään. Minkälaista omaisuutta yhdistyksellä saa olla ja tarvitseeko niihin hakea luvat joltakin viranomaiselta? Kerromme tästä lisää artikkelissamme.

Asukasyhdistyksillä on tarjota monenlaista toimintaa ja yhdessäoloa kaikenikäisille henkilöille. Tiesitkö, että paikallinen asukasyhdistys voi toimia myös työllistäjänä, eli työnantajana työttömille, tai vaikkapa nuorelle. Yhdistys voi tarjota monenlaista mukavaa tekemistä, joka kartuttaa työkokemusta ja avaa erilaisia hyödyllisiä ihmissuhteita. Paikallisilla asukasyhdistyksillä voi olla myös tärkeä tehtävä syrjäytymisen ehkäisyssä. Sijaitseeko sinun lähelläsi jokin paikallinen asukasyhdistys? Jokaisen asiasta kiinnostuneen kannattaa lähteä mukaan mukavaan ja elämyksiä tarjoavaan toimintaan.